De Top 7 horeca trends van 2021

Het voorspellen van de toekomst van de horeca trends is geen eenvoudige opgave, zeker niet na een tumultueus 2020 dat de industrie op zijn kop zette. Het afgelopen jaar heeft voor velen in het teken gestaan van snel schakelen op nieuwe ontwikkelingen. Je zou haast vergeten dat deze snelle veranderingen ook een effect hebben op de lange termijn.

Zelden heeft de (horeca)wereld zo’n wending gekend als afgelopen jaar. 2020 was een jaar om nooit te vergeten en tegelijkertijd één om heel snel te vergeten. Op naar 2021! Welke horecatrends mag je volgend jaar niet missen?

1. De digitalisering gaat in sneltreinvaart

Veel horecaliefhebbers waren sceptisch over de digitalisering. Een gerecht dat door een automatische cooker is bereid, neemt toch de hele charme weg? En bestellen via een platform is toch onpersoonlijk? Nu contactmomenten zo veel mogelijk beperkt moeten worden, blijkt het grootste deel van de gasten toch overstag te gaan. Zo’n webshop blijkt ineens een uitkomst en als een gerecht uit de cooker met een persoonlijke boodschap bij je thuis wordt bezorgd, is er nog steeds die kenmerkende charme van de horeca. Mensen raken razendsnel gewend aan nieuwe digitale processen en de verwachting is dat de ontwikkelingen op dat gebied de komende jaren dan ook in sneltreinvaart zullen doordenderen. Je kunt dus maar het beste zo snel mogelijk op deze trein instappen…  

Klik hier voor meer informatie over Digital Transformation

2. High-end bezorging blijft populair

De kwaliteit van een restaurant met de intimiteit van je eigen huis: high-end bezorgmaaltijden zijn ook na de coronacrisis niet meer weg te denken uit het horecalandschap. Deze noodgedwongen stap verovert de harten van je klanten. En eerlijk is eerlijk: wat is er nu leuker dan een perfecte maaltijd serveren als je bezoek krijgt (wanneer het mag), zonder de hele dag in de keuken te staan?

3. Delivery als vast onderdeel van de horeca

Delivery en take-away zijn bijna niet meer optioneel. Je moet hele goede redenen hebben om dit niet te gaan doen. Om het verlies aan omzet tijdens de sluitingen van de horeca enigszins op te vangen, zijn veel ondernemers tijdelijk gestart met het aanbieden van bezorg- of afhaalmaaltijden. Zonde om daar weer mee te stoppen zodra de horeca weer open mag! Met hulp van mise-en-place producten of een slimme cooker, hoeft dit ook geen heel ingewikkelde en tijdrovende business te zijn. Zeker nu de horeca nog een tijdje in onzekerheid verkeert, kan delivery je wat meer zekerheid en vaste basis geven.

4. Winter­terrassen

Veel horecazaken hebben geïnvesteerd in een winterterras en die investering is allerminst verloren. Buiten zitten geeft een gevoel van vrijheid en privacy. Met lekker winterse gerechten, genoeg warmte en fijn meubilair kun je je gasten het hele jaar van het terras laten genieten! Zéker als je een overkapping hebt staan.

 Dit heb je nodig voor een winterterras:

  • Verwarming: deze mogen worden voorzien op uw standaard vergunde terras. In veel gemeenten is het verplicht om standaard een brandblusser in de buurt te hebben.
  • Bar: Zo kan je klanten sneller bedienen en stijgt de tevredenheid.
  • Dekentjes: Het oog wil ook wat. Al eens voorbij een terras gewandeld waar de meerderheid met een dekentje zit. Lijkt toch gezelliger? Plus je bespaart op je verwarming.  
  • Decoratie: Een winter vol met sneeuw, ijskristallen, ijspegels en besneeuwde bomen en takken! Met kleine details heb je al snel een vernieuwde presentatie die jouw klanten en gasten zal inspireren. Details maken het verschil.

winterbar horeca trends

 

5. Ervaring en service zijn belangrijker dan ooit

Ervaring en service zijn dé kenmerkende waardes van de horeca. Veel mensen hebben het gevoel dat deze waardes in coronatijd naar de achtergrond verdwijnen, maar niets is minder waar. Juist nu is het belangrijk om hierop te blijven focussen. De pizza die mensen bij jou afhalen, zouden ze in theorie ook zelf kunnen inkopen en opwarmen. Maar het kaartje erbij met ‘geniet van je pizza’, die kunnen ze moeilijk aan zichzelf schrijven. De horeca zal zich de komende jaren steeds meer ontwikkelen naar een systeem waar diensten worden gekocht, in plaats van puur en alleen de gerechten. Focus die vooral op de service die je verleent. Daarin zit de meerwaarde van horeca, ook in tijdens van corona.

6. De grens tussen horeca en retail vervaagt

De ontwikkeling dat retail zich steeds meer richting horeca beweegt, kenden we al. Sinds de sluiting van de horeca is de beweging ook andersom zichtbaar geworden. Steeds meer ondernemers richten zich nu ook op retail. En dat legt hen geen windeieren! Consumenten willen in deze tijd juist de (lokale) horeca steunen, dus het verkopen van producten kan een mooie bron van extra inkomsten zijn.

7. QR-codes & op afstand bestellen

Overal zag je ze de laatste tijd opduiken: QR-codes. Ideaal om mensen hun contactgegevens door te laten geven of om digitaal te bestellen. Diverse restaurants maken hier zeer succesvol gebruik van. Ook de gasten zijn er blij mee. Het zorgt voor snellere service, exact wanneer zij dat willen. Als gastheer of –vrouw betekent het meer tijd om betekenisvol te besteden met je gasten.

Voordelen van QR bestelsystemen

  • Er zijn minder contactmomenten tussen de gast en de bediening. µ
  • Omdat klanten hun eigen telefoon gebruiken hoeven ze de menukaart niet aan te raken. Dit voorkomt verspreiding van het coronavirus via de fysieke menukaart die door meerdere mensen wordt
  • Mogelijkheid om contactloos te betalen
  • Gasten kunnen direct bestellen, ze hoeven niet te wachten totdat de kelner hen gezien heeft.  Daardoor bestellen ze sneller en vaker een tweede keer. Volgens een van de leveranciers kan dit een omzetstijging van 20% opleveren.
  • Opvangen van onverwachte drukte als de personeelsbezetting daar niet op berekend is.
  • Medewerkers hebben meer tijd voor persoonlijke aandacht bij het brengen van de bestelling.
  • Menukaarten kunnen worden vertaald, waardoor de taalbarrière tussen gast en personeel wordt voorkomen.
  • Automatische up en cross selling die de gast verleid om meer te bestellen waardoor je meer omzet maakt. 

Blijf op de hoogte